top of page

PASAPORT TÜRLERİ NELERDİR

Pasaport Türleri ve Özellikleri

  Bu yazımızda, sizlerden gelen yoğun istek üzerine, pasaport türlerini, hangi renk pasaportun kime özel olduğunu ve farklı renklere ait pasaportların kimlere verilebildiği ile ilgili bir yazı yazmak istedik. Pasaport türleri ve pasaport çeşitleri adlı yazımızda aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabileceğinizi umuyoruz. Bilindiği üzere ülkemizde dört adet pasaport bulunmaktadır.

  • Bordo pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

  • Gri Pasaport (Görev Pasaportu – Hizmet Pasaportu)

  • Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

 Şimdi bu dört pasaportun kimlere/hangi durumlarda verildiğini yada kimlerin veya hangi meslek guruplarının bu pasaportlara sahip olabileceğini anlatmaya başlayalım.

 

Bordo Pasaport, yani umuma mahsus pasaport; Şartlara uygun olan her Türk vatandaşı tarafından
alınabilirken, Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu), Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) ve Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)'lar için karşılanması gereken özel durumlar söz konusudur.

 

Öncelikle sizlere pasaportun tanımını yapmak isterim;
Pasaport; Kanunda belirtilen yetkili makamlar tarafından verilen, pasaportu elinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere, bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan bir belgedir.

Bordo Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Umuma Mahsus Pasaport)

Bordo Pasaport

 Adından da anlaşılacağı üzere, her Türk vatandaşının alabileceği bir pasaport türüdür.
Bordo renge sahip olan umumi pasaport, Umuma Mahsus pasaportlar Pasaport kanun 15. Maddesine göre;
“Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre valiliklerce, yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından verilir”
Umuma mahsus pasaportlar 38 sayfa olarak düzenlenir ve bu pasaport ile, Türkiye’den vize istemeyen tüm ülkelere seyahat edebilirsiniz. Vize isteyen ülkelere seyahat edeceğiniz zaman ise; Sahip olacağınız vizeler, bu pasaportun sayfalarına işlenir. Yaş farkı olmaksızın pasaport, 

kişiye özeldir ve herkese ayrı pasaport düzenlenir. Yani 5 kişilik aile (anne-baba ve 3 çocuk) iseniz, her biriniz için ayrı ayrı pasaport baş- vurusu yapmanız, ve her kişinin bir pasaportu olması gerekir. Aksi takdirde pasaportu olmayan aile üyeleri yurtdışına çıkamayacaklardır.
Türkiye’den vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin ayrıntılı yazısını, başka bir blog yazımda sizler için derleyeceğim.


 Umuma mahsus pasaportlar altı aydan az olmamak üzere; Yetişkin olmayanlar için en fazla 5, yetişkinler için ise maksimum 10 senelik olarak alınabilir. Pasaport harcı, pasaport süresine göre değişmekte olup, bizim tavsiyemiz pasaportunuzu 10 yıllık almanızdır. 2024 yılı pasaport ücretleri Ocak ayında açıklanmıştır. 2024 güncel pasaport harçları şu şekildedir.










 

 Sizlere güzel bir haberimiz var; Bazı Tc Vatandaşları harçsız olarak umuma mahsus pasaport alabiliyorlar. Öğrenim gördükleri kurumlar- dan ıslak imzalı olarak, e-devlet’ten alınan süresi 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri veya e-imzalı öğrenci belgeleri ile harç bedeli ödemeden pasaport başvurusu yapabiliyorlar. Veya yurtdışında okuyor iseniz; Öğrencisi olduğunuz kurumdan aldığınız öğrenci belgenizi apostil ettirip, aslını yeminli bir tercümandan onaylatıp noterden onaylı Türkçe tercümesi ile başvurunuzu yapıp harç ödemesinden muaf olabilirsiniz.

Bordo Pasaport Almak İçin Gerekli Belgeler

-Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

-Harç ve Cüzdan Bedeli Makbuzu

-Öğrenci Belgesi (Harç ödemek istemiyor iseniz)

-2 adet pasaport için çekilmiş biyometrik fotoğraf

-Ergin olmayan veya kısıtlı vatandaşlar için muvafakatname

-Varsa eğer eski pasaportunuz

Bu belgeleri tamamladıktan sonra ilçe nüfus müdürlüklerine başvurmalısınız.

Pasaport Harç Bedelleri

Yeşil Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)

 Hususi pasaportların rengi yeşil olup 30 sayfadır. Birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet
kadrolarında görev yapan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu dereceden kesilmek sureti ile sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına, diplomatik pasaport verilmesi gerektiren görevlerden başka bir resmi görev ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkeye gittiklerinde verilmektedir.
Yeşil pasaport alabilecek kişilerin varsa eşleri ve çocukları da bundan faydalanabiliyor.

Yeşil Pasaport

 Yeşil pasaport alabilecek bu kişiler, emeklilik veya istifa ile işlerinden ayrılmış olsalar bile yeşil pasaport alabilirler. Daha açık anlatmak gerekir ise; Birinci, ikinci ve üçüncü derecede iken istifa etmiş devlet görevlileri istifa ettikten sonra da bu haktan yararlanabiliyorlar. Ancak istifa ettikleri kurumdan, istifa ettikleri zamanki ünvanlarını ve derecelerini gösteren bir belge almaları ve bu belgeyi bir defaya mahsus Nüfus müdürlüğüne vermeleri gerekmektedir. Bu şekilde, yani istifa ettikten sonra yazınızı alıp nüfus müdürlüğünüze verip yeşil pasaportunuzu aldınız ve pasaportunuzun süresi doldu ve yeniletmek mi istiyorsunuz? Tekrar yazı almanıza gerek yok. İlk vermiş olduğunuz yazınız geçerliliğini korumaktadır.

 Eğer devlet devlet sporcusu ünvanı almışsanız sizler de yeşil pasaport alabiliyorsunuz. Görev sürelerini tamamlamış eski TBMM görevlilerine, aktif olarak görevi devam eden il veya ilçe belediye başkanları ve kadrolu ve 1 derece kıdemli olup emekliye ayrılmış belediye başkanlarına, son 3 yılı itibari ile yıllık 500 bin doların üzerinde ihracat hacmi olan ihracatçı firmalar temsilcilerine ,sahiplerine, ortakları ve çalışanlarına.

 Dilerseniz şimdi de ayrıcalıklı bir dünyaya girmenize olanak sağlayan yeşil pasaport (hususi pasaport) ‘un avantajlarına bir bakalım. Bordo pasaportta, sadece vizesiz olan ülkelere giriş yapabiliyor iken, vize gerektiren, (Schengen Vize) gibi ülkelerden vize almanız gerekmektedir. Ama neden hususi pasaporta, ayrıcalıklara açılan bir dünya dedik? Çünkü yeşil(hususi) pasaportunuz var ise, Schengen ülkelerine de vize almadan giriş yapabiliyorsunuz. Mesela Almanya, İtalya, Malta, veya Hollanda’ya mı gitmek istiyorsunuz? Yeşil pasaportunuz var ise uçak biletinizi hemen satın alın ve tatilinize başlayın… Yeşil pasaportunuz var ise 160 ülkeye vizesiz gidebiliyorsunuz. Bu çok ciddi bir avantaj. Hele ki vize almak artık bu kadar zor hale gelmişken. Ayrıca bilindiği üzere, bir ülkenin vizesine sahip olmanız, o ülkeye girebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yani o ülkenin havaalanındaki memuru istemezse sizi ülkeye almayabiliyor. Fakat hususi (yeşil) pasaport sahibi iseniz, o ülke memurları sizlere daha kolaylık sağlayacak şekilde yaklaşmaktadırlar.

Yeşil pasaport için sıkça sorulan sorulardan bir tanesi; “Devlet memuru oldum, hemen yeşil pasaport alabilir miyim? Üzülerek söylemeliyim ki; Hayır. Çünkü memuriyetin başlangıcından itibaren belli bir mertebeye ulaşmanız gerekmektedir.

Gri Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Hizmet Pasaportu)

Gri Pasaport

Gri renkli olan hizmet pasaportu; Devlet işlerinde çalışan ve devleti temsil eden personellerin işleri gereği yurtdışına gitmeleri gerektiği zaman verilen pasaport türüdür. Hizmet pasaportuna sahip olan kişiler de birçok ülkeye vizesiz gidebiliyorlar fakat bu pasaportu sadece görevli oldukları süre içerisinde kullanabilirler. Seyahat için kullanmaları uygun görülmemektedir. Gri pasaportu kimler alabilir dilerseniz inceleyelim. Altını çizmek gerekirki; Gri pasaportu; Yeşil pasaport almaya hakkı olmayan ama görev icabı yurtdışına gitmesi gereken personeller için verilmektedir. Turistik geziler için kullanılamayacağı gibi, hizmet süresi bittikten sonra da çalışılan kuruma teslim edilmek zorunludur.

·       Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından görevlendirilen şahıslar
·       Milli sporcular
·       Yurtdışında Türkiye’yi temsil eden memurlar
·       Uluslararası kurumlarda memur statüsünde görev yapan personeller
·       Türk Kızılay Cemiyeti yada Türk Hava Kurumu tarafından görev atanan kişilere ve 25 yaşını aşmamış olan çocuklarına gri pasaport verilir.
 
Gri Pasaportun Avantajları Nelerdir?
Herhangi bir harç ücreti olmamakla beraber, hususi pasaport (yeşil pasaport)’ta olduğu gibi alan kişinin ailesi de bu haktan faydalanabilmektedir. Ayrıca vize işlemleri, bu pasaportun çıkartıldığı sürede gerçekleştiğinden vize konusunda ciddi kolaylık sağlamaktadır.

Siyah Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)

Siyah Pasaport
Pasaport türleri içerisinde en iyi statüde olan ve en ayrıcalıklı olan pasaporttur. Herkes eminim bu yazıyı okuduktan sonra bir siyah pasaportum olsaydı diyecektir ama sadece belirli üst düzey kişilere verilmektedir. Şimdi gelinde diplomatik pasaport (siyah pasaport) neymiş ve kimlere verilirmiş yakından inceleyelim.
·       Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerine
·      Meclis üyesi olmayan bakanlara
·      Anayasa mahkemesi başkanı ve anayasa mahkemesi üyelerine
·      Yargıtay, Mahkeme ve Genelkurmay Başkanlarına
·      Orgenerallere
·      Oramirallere
·      Eski Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanına
·      Yasama meclisleri eski başkanlarına
·      Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Genel Sekreterine
·      Bakanlık Müsteşarlarına
·      Diyanet İşleri Başkanına
·      Valilere
·      Büyükşehir Belediye Başkanlarına
·      Devlet adına resmi temaslarda bulunan diplomatlara verilmektedir.


 

Anlaşıldığı üzere diplomatik pasaport almak çok ta kolay değil gibi. Diplomatik pasaport, diğer tüm pasaportlardan daha fazla ülkeye gitme ayrıcalığı tanımaktadır. Bu pasaportu alırken hiçbir pasaport ücreti ödenmez ve yeşil pasaport ile gri pasaportta olduğu gibi, kişinin ailesi de bu pasaporttan faydalanabilir.

Pasaport başvurularının sonuçlanma süreleri ise şu şekildedir:

·      İl merkezlerine 3 iş günü

·      İlçe merkezlerine 4 iş günü

·      Köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilmektedir

Ancak, sene sonu yoğunluğu göz önüne alındığında bu sürelerin uzayabileceği unutulmamalıdır.

Başvurular sırasında verilen telefon numarasına gönderilen bilgilendirme mesajı ile pasaport sahibi, belirttiği adrese (ve belirttiği kişiye) yeni pasaportunu teslim alacaktır.

 

Bu yazımızda tüm pasaport türlerini sizler için derledik. Umarım sizler için araştırarak yazdığımız bu yazımız işinize yarar ve pasaport türleri içerisindeki farklılıklardan kaynaklı soru işaretlerinize ışık tutar.

Vize almanız gereken bir pasaporta sahipseniz; VizeBiz ile Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Amerika Turistik Vize, İngiltere Turistik Vize, Kanada Turistik Vize ve Almanya Turistik Vize, Fransa Turistik Vize, İtalya Turistik Vize, Hollanda Turistik Vize, Malta Turistik Vize, İsveç Turistik Vize, Bulgaristan Turistik Vize ve Yunanistan Turistik Vize başvurularınızda sizler için danışmanlık veren bir Vize Danışmanlık firmasıdır.

İstanbul Vize Danışmanı denildiğinde ilk akla gelen İstanbul Vize Danışmanı olmaktan gurur duymaktayız. Tüm vize başvurularınız için sizlere bir telefon kadar yakınız. Lütfen bizi aramaktan çekinmeyiniz.

Esen kalın…

Pasaport Başvurusunu Nereden Yapabilirim?

 Yeni bir pasaport çıkartmak isteyen vatandaşlar, ALO 199 çağrı merkezi ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesi üzerinden randevu alarak işlemlerine başlamalıdır. Randevu alındıktan sonra, yeşil, gri ve bordo pasaportlar için ilgili Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'ne başvuru yapılması gerekmektedir.

 Bordo pasaport için gerekli belgeler arasında kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi, biyometrik fotoğraf, muvafakatname (kısıtlı kişiler ve çocuklar için), öğrenci belgesi (harçsız pasaport başvurusu için), başvuru öncesinde defter ve pasaport harç bedelinin ödenmesi, eski pasaport bulunmaktadır.

 Faydalı Linkler;

Güncel Pasaport Ücretleri

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

Randevu İçin

Yeşil Pasaport İle Gidebileceğiniz Ülkeler 

Diplomatik Pasaport Başvuru Linki

Siz Formu Doldurun, Biz Vizenizi Alalım

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page